[Najnowsze wpisy][6]

pieniądze
pomysły
edukacja
uciążliwości
gotowanie
podróże
firma
akcje charytatywne
opinie
studia
zakupy
recenzja
zawody
książki
hobby
prawo
rośliny
zdrowie
biznes
kwiaty
samochody
księgowość
zwierzęta

Imbir dla odważnych ;)

Autorem artykułu jest Basia K
 Mając w naszej kuchni  wiele przypraw i ziół, czy zastanawiamy się dodając je do potraw, czym są i jak oddziaływują na nasz organizm? Jedną z nich jest imbir.
Interesujące w kształcie i bulwiaste kłącza tej rośliny, które przypominają trzcinę rosną w niemal wszystkich regionach tropikalnych świata, min na Jamajce, na Florydzie, w Brazylii i w Azji Południowo-Wschodniej.
Zawierają olejek eteryczny o takich składnikach jak cyneol, borneol zingiberol, zinferon gingerol. To właśnie one nadają kłączu ostry smak. Największe ich stężenie jest pod skórką, zatem aby w pełni wykorzystać jego właściwości należy obierać go bardzo cienko.
Imbir jest cenioną przyprawą używaną w kuchni przede wszystkim do zup, sosów, potrawek z cielęciny, dziczyzny i drobiu. Dodaje się go do marynat.
Jest ceniony również za swoje właściwości lecznicze. Jego składniki mają działanie wzmacniające i łagodzące, leczą wiele dolegliwości. Skutecznie działają na bóle reumatyczne, wspierają układ odpornościowy, obniżają poziom cholesterolu, pobudzają krążenie, rozrzedzają krew, usuwają dolegliwości żołądkowo-jelitowe, chronią błony śluzowe żołądka przed stanami zapalnymi. Prawdopodobnie też łagodzą zaburzenia trawienia po nadmiernym spożyciu alkoholu.
Jak stosować imbir? Oto kilka przykładów:
Na bóle reumatyczne: 2-3 razy dziennie zjeść porcje bulionu przyprawionego imbirem. Bulion przygotować zgodnie z upodobaniami, na początku gotowania dodać jeden cienko pokrojony plasterek imbiru. Pod wpływem wysokiej temperatury zawarte w nim substancje uwalniają się i powodują działanie przeciwzapalne. Żeby zachować jak najwięcej wartościowych substancji, imbir należy dokładnie umyć, nie obierać, a jedynie zetrzeć delikatnie skórkę drobną tarką.
Dodatek imbiru do bulionu lub rosołu ugotowanego z kury działa również na przeziębienia, katar i infekcje grypowe. Jednak w tym przypadku należy dodać imbir możliwie krótko przed końcem gotowania- 1 lub 2 minuty. Tu działają olejki eteryczne zatem jak najpóźniejsze ich uwolnienie jest najbardziej korzystne przy tego typu dolegliwościach. Na jedną filiżankę rosołu wystarczy jeden posiekany plasterek kłącza.
Dla pobudzenia krążenia: 10 łyżeczek mielonego imbiru zalać 1/4 litra 60 % alkoholu. Codziennie potrząsnąć, po pięciu dniach przecedzić. Zażywać 2 razy dziennie po 20 kropli rozpuszczonych w kieliszku letniej, przegotowanej wody.
Aby obniżyć poziom cholesterolu i rozrzedzić krew należy zażywać codziennie pół łyżeczki świeżo zmielonego lub posiekanego imbiru. Trzeba go dokładnie pogryźć i popić szklanką letniej, przegotowanej wody.
Źródło: Werner Meidinger „Naturalna siła z apteki Pana Boga”
zapraszam po więcej informacji na ziolowyogrod.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu
www.Artelis.pl
A na koniec jeszcze jedno odkrycie , tym razem Typowej Internautki . To właśnie imbir jest głównym, a często jedynym składnikiem tabletek przeciw chorobie lokomocyjnej! Wie o tym każdy, kto uważnie czyta opisy leków na kartonikach ;) Dla mnie odkrycie to oznacza pomysł na walkę z wariującym błędnikiem za pomocą plastra imbiru wrzuconego do herbaty lub , po prostu, imbiru do żucia. Dla odważnych .

One Response to Imbir dla odważnych ;)

  1. Basia K pisze:
    Super informacja, nie wiedziałam o tym, że imbir można znaleźć w środkach na chorobę lokomocyjną; dla mnie samej, która przeżyła wariujący błędnik to coś nowego :)) muszę wypróbować:))

About Author 'l-Gharaniq

when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book. It has survived not only five centuries.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wpisz szukane słowo i naciśnij Enter, aby je odszukać