Sałatka kebap bez mięsa. Ciekawi?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjDUp9pLyMKUaSa1xzrXDkY14fXmmKvCI3GlPmI3y9gh2SVxogYVuT4i_xeIqMeAumIBzx3OdbnRW7XOb5j8IDjOsnKlo8fGRclFmpNppvrfOceJRlusO2PIv0w-i8tNSzBkWIqr_FkfRo/s320/533251_417034048332106_1626462879_n.jpg)
Dzisiejszy pomysł na wyżerkę, oczywiście nieskomplikowany. Skojarzy się smakiem z kebapem z budki (pod warunkiem, że zawsze kupujemy go z sosem czosnkowym).
Potrzebne: 3 duże ogórki surowe, o tej porze roku gruntowe, 2 torebki ugotowanego i ostudzonego ryżu , przynajmniej 20 dkg żółtego sera wędzonego w jednym kawałku, kubeczek jogurtu naturalnego, ząbek czosnku, sol , pieprz. Może być tez trochę majonezu , ale po co ? Uwielbiam, ale przecież wszyscy się odchudzamy .
Wstawiamy do gotowania ryż, a w tym czasie obieramy i kroimy na kostki ogórki i ser . Ogórki wrzucamy do oddzielnej miski , lekko solimy, a w czasie innych czynności spłynie z nich na dno woda . Do głównej miski od razu po pokrojeniu wrzucamy ser . Ugotowany ryż płuczemy zimną wodą - szybciej ostygnie i nas nakarmi. Jeśli mamy czas i cierpliwość , możemy jeszcze poczekać , przy okazji ogórki pozbędą się jeszcze większej ilości wody . Kiedy już chcemy łączyć składniki , kostki ogórkowe odciskamy lekko nad zlewem, wrzucamy razem z pozostałymi elementami do miski - oprócz czosnku ! Ząbek zamieniamy w drobnicę - ja używam po prostu tarki , zgniatacze się nie sprawdziły . Solimy , pieprzymy, mieszamy – i już!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz